Koučování a konzultace zaměřené na řešení

Zázraky ve Zlíně

15.12.2015 10:34

Zázraky jsou něco mimořádného. Ale plní se jen o Vánocích? Jiří Vlček se zázraky pracuje cíleně. Tvrdí, že věci se mohou změnit k lepšímu. Ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá právě pomocí zázraků.

V čem tkví tajemství Vaší metody? S trochou nadsázky by se mohlo zdát, že umíte čarovat.

Ale ne, tak tomu není. Při konzultacích s klienty pracuji mimo jiné s takzvanou zázračnou otázkou. Je to technika rozhovoru zaměřená na hledání toho, co opravdu přináší zlepšení klientovy situace, kvůli níž za mnou přišel. Tuto myšlenku úspěšně rozvinula americká terapeutka korejského původu Insoo Kim Berg se svým manželem Stevem de Shazerem na konci minulého století. V konzultacích se jim velmi osvědčila. Podívejte se, co říkají sami klienti.

Jak tedy ta zázračná otázka zní?

 Základ terapeutické změny spočívá v představě, co by bylo jinak, kdyby se stal zázrak a problém by neexistoval. Variací této na první pohled podivné či až příliš jednoduché otázky je nespočet. Když se taková otázka vhodně položí, lze z ní vyčíst mnoho věcí. Ty pak reálně mohou pomoci najít řešení klientova problému. A tak se nakonec zázrak ani stát nemusí a řešení nacházíme hned na místě. Výhodu vidím například v tom, že se příliš nebav& iacute;me o problému a jeho příčinách, ale brzy přejdeme rovnou k hledání řešení. Zázrak je taková účinná zkratka. Tohle je něco, co mě na tom fascinuje a baví. Více o metodách mé práce si přečtěte tady.

Kdo jsou vlastně Vaši klienti a jak se k Vám mohou dostat?

 Mým klientem je každý, kdo má zájem a chuť na sobě něco změnit. Nerozhoduje věk ani cokoli jiného. Jde spíše o to, říct co mě trápí a s čím si nevím rady. Sám vím, že překonání počátečního ostychu z návštěvy terapeuta nebo kouče není snadné. Ale mnohdy stačí jedna konzultace, aby se věci pohnuly novým směrem. Pro klienty od ledna otevírám kancelář na Kvítkové ve Zlíně, ale je nutné se nejprve telefonicky objednat. 

Mluvil jste také o koučování. Co to vlastně znamená "koučovat"?                                                                                     

Pojem kouč známe zejména ze sportu. Tam však koučové fungují spíše jako trenéři a koučovací přístup využívají jen občas. Kouč v mém pojetí je odborník na vedení rozhovoru, který Vás přiměje stát se zodpovědným za Váš vlastní život. Je to někdo, kdo zajistí, že využijete veškerý Váš potenciál k dosažení Vašich cílů. A právě k tomu slouží má kancelář, které proto říkám prozaicky koučovna. A o zázraky také není nouze. ˇ

Přejete si vy sám nějaký zázrak?

Vždy přeji všem lidem, aby se jim splnilo to, po čem touží a nebáli si o to v novém roce říct.

Kontakt

Mgr. Jiří Vlček, DiS.

wehuwehu@gmail.com

+420 605 583 112

Vyhledávání

© Jiří Vlček_2014. Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode