Koučování a konzultace zaměřené na řešení

5 důvodů proč mít svého terapeuta

15.12.2016 14:16

5 důvodů proč si najít svého terapeuta

Dlouho mi trvalo, než jsem se odvážil zajít na svou první konzultaci. Stále mi nebylo jasné, o čem
tam mám mluvit. Vlastně jsem alespoň trochu tušil, s čím bych se chtěl sdílet, ale pořád jsem měl dojem, že když to řeknu, dám tím najevo svou slabost a budu najednou jakýsi méně schopný a zdatný. Tohle osobní "ponížení" jsem proto nechtěl zažít a s návštěvou jsem dlouho otálel. Dnes už vím, že terapie se bát nemusím a že terapeuti mají pro ledacos pochopení. Proč bychom tedy měli zajít na terapii?

1) Neřešený problém může vyústit v nečekané reakce. Ano, někdy se věci vyřeší časem,
přestanou být tak naléhavé a tolik tížit. Stává se ale i opak. Problém přeroste, zvětší se, nabobtná a pak někde praskne. A škody jsou pak větší než bychom čekali.

2) Terapeut je odborník, který zná a využívá řadu způsobů, jak věc vyřešit.  Pokud Vám cokoli nevyhovuje, máte možnost kdykoliv mu to říct. Vy jste expertem na svůj problém i jeho řešení. Řekněte si tedy o to, co při terapii skutečně potřebujete.

3) Peníze zvyšují motivaci věc vyřešit. Jak se říká, co nic nestojí, nestojí za nic. Zaplatit za terapii několik stokorun motivuje. Vyplatí se proto říci vše, co máte na srdci, a hlídat si, zda za to dostáváte, co potřebujete. Pokud Vám terapie z nějakého důvodu nevyhovuje, ukončete ji.  

4) Dlouhodobá spolupráce s terapeutem přináší možnost průběžné podpory ve Vašem životě.
Terapeut Vám může doporučit různě druhy změn a společně s Vámi zkoumat, která je ta nejlepší.

5) Vyhledat pomoc je dobrý první krok směrem k řešení. Mezi tímto rozhodnutím a prvním
setkáním se již obvykle stane několik málo věcí, které s řešením souvisí. Proto s rozhodnutím neotálejte.

Velmi mě zaujalo heslo Bradforda Keeneyho, kterým se jako terapeut řídím při své práci s klienty. To heslo zní takto: "Nebojte se od terapie očekávat, že bude tím nejvíce vzrušujícím a radostným uměleckým zážitkem, jaký jste kdy zakusili." Přeji Vám tedy, ať brzy vyřešíte, co je třeba.

Jiří Vlček, www.koucovna.eu

Kontakt

Mgr. Jiří Vlček, DiS.

wehuwehu@gmail.com

+420 605 583 112

Vyhledávání

© Jiří Vlček_2014. Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode